English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter
Aktualno - arhiv
Uvodno predavanje LAS projekta “Točka za starejše” je naslavljalo Strategijo dolgožive družbe

9. december 2021 - LAS Srce Slovenije je 8. decembra 2021 organiziral spletno predavanje o Strategiji dolgožive družbe. To je prva aktivnost LAS projekta “Točka za starejše”, ki se izvaja v občinah Litija, Šmartno pri Litiji in Lukovica. G. Tomaž Banovec, član Razvojnega Sveta Zveze društev upokojencev Slovenije, je navdihujoče predaval o Strategiji dolgožive družbe ter delil svoje znanje in izkušnje s 26 udeleženci. Predstavnika Zavoda Oreli, ga. Martina Ozimek ter g. Roman Rener sta vodila srečanje in predstavila model mreže enotne pomoči starejšim, ki že 10 let uspešno deluje v občini Kamnik ter prihodnje aktivnosti projekta.
Več o tem
Ogled dobrih praks za kakovostnejše življenje starejših na Portugalskem

29. november - V okviru projekta EU_SHAFE, ki naslavlja pametna, zdrava in kakovostna okolja za starejše, je bil 24. in 25. novembra organiziran študijski obisk dobrih praks na Portugalskem. Dobre prakse na temo zdravja in potreb po lokalnih storitvah, so si skupaj z nami ogledale tudi Štefanija Lukič Zlobec, predsednica Združenja Spominčica, Irena Špela Cvetežar, direktorica doma Tisje in predstavnica občine Lukovica.
Več o tem
Uspešni pri pridobitvi novega medgeneracijskega projekta, ki bo izboljšal ustvarjalnost starejših

17. november 2021 – Delovanje Razvojnega centra Srca Slovenije na področju kakovostnejšega življenja starejših se bo v prihodnjih letih še okrepilo. Odobren je namreč nov projekt na programu Erasmus+ “Digitalne generacije”, kjer smo vodilni partner, v projekt pa smo kot partnerja vključili tudi Občino Kamnik. Ostale sodelujoče države so Španija, Francija, Grčija in Bolgarija.
Več o tem
Organiziran peti dogodek namenjen kakovostnejšemu življenju starejših v Srcu Slovenije

2. november 2021 – Razvojni center Srca Slovenije je 20. oktobra 2021 organiziral peti dogodek v okviru projekta EU_SHAFE, ki naslavlja pametna, zdrava in starosti prijazna okolja. Tokrat so bile predstavljene dobre prakse iz štirih evropskih držav s področja zdravja in potreb po lokalnih storitvah. Dogodka so se udeležili Občina Litija, Društvo upokojencev Šmartno pri Liitji, Občina Lukovica, Zavod za oskrbo na domu Ljubljana, Zveza društev upokojencev Slovenije, Regionalni center NVO, LAS Srce Slovenije ter nekateri prostovoljci, ki bodo sodelovali v LAS projektu “Točka za starejše”.
Več o tem
Med letošnjimi prejemniki certifikata kakovosti Srca Slovenije kar 17 ponudnikov

20. oktober 2021 - Razvojni center Srca Slovenije je kot upravljalec Kolektivne blagovne znamke Srce Slovenije v oktobru organiziral že 5. ocenjevanje rokodelskih in prehranskih izdelkov Srca Slovenije. Med letošnjimi prejemniki je 17 ponudnikov iz Kamnika, Litije, Lukovice, Mengša, Moravč in Šentruperta s skupaj 39 izdelki. Po novem se tako s certifikatom kakovosti ponaša že 259 prehranskih in rokodelskih izdelkov z območja Srce Slovenije.

Več o tem
Destinacija »Srce Slovenije – Litija in Šmartno pri Litiji« je uspešno podaljšala bronasti znak Slovenia Green Destination

 13. oktober 2021 - Destinacija »Srce Slovenije – Litija in Šmartno pri Litiji« je ponovno izpolnila zahteve trajnostnega razvoja in delovanja, ki jih za destinacije opredeljuje Zelena shema slovenskega turizma, in tako ostala dobitnica znaka Slovenia Green Bronze. Detinacija je prejemnica bronastega znaka že tri leta in v teh letih smo skupaj dosegla odlične rezultate na področju ohranjanja narave in pokrajine ter ohranjanja kulture in tradicije. Slednje kaže na dobre temelje pri zagotavljanju ustreznih politik in ukrepov za varovanje in upravljanje naravnih in kulturnih virov.


Več o tem
Delovno poletje obrodilo sadove s kar petimi novimi evropskimi projekti v Srcu Slovenije

 8. oktober 2021 - Na Razvojnem centru Srca Slovenije smo bili uspešni pri prijavi kar petih mednarodnih projektov na dveh programih, Erasmus + in Interreg Europe. Kot izkušen in zanesljiv partner tako nadaljujemo svoje delo v smeri razvoja podjetništva, turizma in izboljšanja pogojev za življenje starejših v lokalnemu okolju šestih partnerskih občin ter širše na nacionalni ravni.
Več o tem
Ogled dobrih praks za kakovostnejše življenje starejših na Danskem

4. oktober 2021 - Ogledi dobrih praks v tujini so po skoraj dveh letih končno mogoči tudi v živo. V okviru projekta EU_SHAFE, ki naslavlja pametna, zdrava in kakovostna okolja za starejše, je bil 29. in 30. septembra organiziran študijski obisk dobrih praks na Danskem, gostila pa ga je Občina Aarhus. Štiri navdihujoče dobre prakse na temo komunikacije in informiranja starejših, sta si skupaj z nami ogledali tudi Klavdija Kobal Straus iz Ministrstva za zdravje in Irena Špela Cvetežar, direktorica doma Tisje.
Več o tem
V Lukovici podjetniki že drugič izmenjali dobre prakse in krepili poslovne vezi

30. september 2021 - Izmenjava dobrih podjetniških praks in poslovnih izkušenj ter krepitev obstoječih poslovnih vezi je vedno dobrodošla – tudi v Občini Lukovica, kjer ima sedež več kot 430 pravnih oseb, samostojnih podjetnikov in obrtnikov, interes podjetnikov za ustanavljanje novih povezav in širitev poslovanja narašča, je med drugim na 2. podjetniškem srečanju v občini Lukovica, uvodoma povedala županja. Podjetniki so v nadaljevanju slišali o zelo konkretnih finančnih priložnostih s strani MGRT in SID banke, v omizju pa so podelili svoje poglede in mnenja glede razvojnih priložnosti, ki jih zaznavajo v domačem okolju.
Več o tem
Zelena nit srečanja turističnih ponudnikov Srca Slovenije

29. september 2021 - V sredo, 29. septembra, smo organizirali letno srečanje turističnih ponudnikov Srca Slovenije. Redeča nit je bila trajnostni turizem, s poudarkom na predstavitvi dobrih praks eko turizma, pomembnih vsebin s področja zelenih shem, snovne in energetske učinkovitosti, skrbnega ravnanja z vodo in odpadki.


Več o tem
Razvojni center Srca Slovenije na Gimnaziji Litija uspešno izvedel rokodelske delavnice

27. september 2021 - Razvojni center Srca Slovenije je v mesecu septembru, v okviru Erasmus+ projekta »Ohranjanje tradicionalnih veščin s spodbujanjem socialnega podjetništva med mladimi«, na Gimnaziji Litija uspešno izvedel rokodelske delavnice šivanja ter lončarstva in keramike.
Več o tem
VABILO NA SPLETNI DOGODEK - Srečanje turističnih ponudnikov Srca Slovenije

23. september 2021 -  Spoštovani turistični ponudniki Srca Slovenije, vabljeni na Srečanje turističnih ponudnikov Srca Slovenije. Vsakoletno druženje bomo v luči trenutnih razmer in omejitev organizirali v obliki spletnega predavanja, ki bo potekalo v sredo, 29. septembra 2021. Rdeča nit bo trajnostni turizem, s poudarkom na predstavitvi dobrih praks eko turizma, pomembnih vsebin s področja zelenih shem, snovne in energetske učinkovitosti, skrbnega ravnanja z vodo in odpadki.
Več o tem
Pestro kolesarsko dogajanje v Litiji

 21. september 2021 - Litijski Tempomat je skupaj z LAS Srce Slovenije v sklopu evropskega tedna mobilnosti v soboto, 18. septembra 2021 v Litiji organiziral kolesarsko prireditev E-nostavno na kolo, katere namen je bil spodbujanje udeležencev k spremembi navad na področju mobilnosti, k spodbujanju kolesarjenja oz. dnevnim mobilnostim s kolesom kot pomembno okoljsko in družbeno trajnostno alternativo avtomobilom za prevoz krajših razdalj.
Več o tem
V Lukovici kolesarili in okušali vzorce vode

21. september 2021 - V soboto, 18. septembra 2021, v Evropskem tednu mobilnosti, so v Društvu upokojencev Lukovica v sodelovanju z Občino Lukovica, Prostovoljnim gasilskim društvom Prevoje, Avto-moto društvom Lukovica, Moto klubom Rokovnjači in LAS Srce Slovenije pripravili kolesarsko prireditev E-nostavno na kolo, ki je potekala na športnem igrišču v Šentvidu pri Lukovici. Na kolesarske poti različnih težavnosti se je podalo skoraj 80 kolesarjev, od najmlajših do najstarejših. Dogodek je ponujal veliko spremljajočih vsebin, pri katerih je sodeloval tudi Razvojni center Srca Slovenije.

Več o tem
Nasveti za varčno rabo energije in vode

20. september 2021 - Varčevanje z energijo se začne v naših glavah. Čeprav se nam zdi, da lahko v svojem gospodinjstvu privarčujemo zgolj malo energije, to ne drži. Pri ogrevanju, umivanju, kuhanju in razsvetljavi lahko že z enostavnimi spremembami zmanjšamo porabo energije kar za eno tretjino.
Več o tem
Ob kolesarjenju po Lukovici tudi festival pitne vode

14. september 2021 – V soboto, 18. septembra 2021, bo od 8.30 dalje v sklopu kolesarske prireditve E-nostavno na kolo na športnem igrišču v Šentvidu pri Lukovici potekal tudi Festival pitne vode. Na dogodku v organizaciji Razvojnega centra Srca Slovenije in Jamarskega kluba Kamnik bodo obiskovalci okušali različne vzorce pitne izvirske vode in jih med seboj primerjali. Namen je osveščanje domačinov o pomenu kakovostne pitne vode za vsakdanje življenje.

Več o tem
V Srcu Slovenije se bo kolesarilo!

13. september 2021 - V okviru projekta sodelovanja E-nostavno na kolo se bodo v Srcu Slovenije v mesecu septembru odvili kar štirje kolesarski dogodki. V soboto, 18. 9. 2021, bodo Litijo, Lukovico in Kamnik preplavili promotorji trajnostne mobilnosti, ki bodo obiskovalce spodbujali k pogostejši rabi kolesa kot prevoznega sredstva. V soboto, 25. 9. 2021, pa se bo dogajanje preselilo še v Moravče.

Več o tem
Na Šmartno kuha okušali tudi izvirsko vodo

31. avgust 2021 - V petek, 20. avgusta 2021, je v sklopu kulinarične prireditve Šmartno kuha potekal tudi Festival pitne vode v organizaciji Razvojnega centra Srca Slovenije in Jamarskega kluba Kamnik. Na dogodku so obiskovalci okušali različne vzorce pitne izvirske vode in jih med seboj primerjali. V ospredju je bilo osveščanje ljudi o pomenu kakovostne pitne vode za vsakdanje življenje, obenem pa je bil izpostavljen tudi vidik, da je lahko voda odlično kulinarično doživetje tudi ob vrhunski kulinariki.

Več o tem
Zakaj je krožno upravljanje voda pomembno?

 9. avgust 2021 - V teh vročih in sušnih mesecih se ljudje še bolj zavemo pomena vode ter kako odvisni smo od nje, od narave, ki nas obdaja. Zakaj torej tako pogosto pozabimo, kakšen vir nam predstavlja deževnica? Smo res pozabili, kakšen vir lahko predstavljajo tudi odpadne vode, seveda če so le-te primerno očiščene in vključene v naš zeleni krožni sistem? 
Več o tem
Za pomoč starejšim vabimo k sodelovanju prostovoljce iz občin Litija, Lukovica in Šmartno pri Litiji

20. julij 2021 - Sredi junija 2021 se je pričel izvajati projekt »Točka za starejše - Vzpostavitev modela in storitev za pomoč starejšim na domu«, ki bo omogočil prenos znanja, praktičnih izkušenj, storitev svetovanja in pomoči na domu skozi predavanja ter delavnice za prostovoljce in občinske koordinatorje. K sodelovanju vabimo prostovoljce, ki bodo vključeni v več ravneh projekta, kot prostovoljci na terenu ali v lokalnih pisarnah.
Več o tem
Produkcija: Peternet