English

LAS SRCE SLOVENIJE

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: las@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Srce Slovenije na ogledu dobrih praks razvoja podeželja v Poljanski dolini

15. november 2013 - Sodelovanje je eden od ključev do uspeha, izmenjava izkušenj in dobrih praks pa osnova za razvoj. Razvojni center Srca Slovenije je 14. novembra 2013 za člane Lokalne akcijske skupine Srce Slovenije  organiziral strokovno ekskurzijo na Gorenjsko, v Poljansko dolino. Sprejeli so nas predstavniki LAS Loško pogorje, ki povezuje štiri občine: Škofja Loka, Žiri, Železniki in Gorenja vas.
 
Vodja LAS Loško pogorje Tatjana Bogataj iz Razvojne agencije Sora je predstavila njihove pristope k razvoju podeželjain izpostavila ključne projekte, ki so bili financirani preko programa Leader. Nekatere uspešno izvedene projekte smo si ogledali tudi na terenu, in sicer v Domu čebelarjev Škofja Loka (čebelnjak in zeliščni vrt), v Gostilni Sedmica v Gorenji vasi (produkt Okusi loškega podeželja), v trgovini KGZ (Domači kotiček z lokalnimi produkti) in v Centru domače in umetnostne obrti v Škofji Loki (oblačilna dediščina Bogastvo babičine skrinje).

Vzporednice z območjem Srce Slovenije smo našli na mnogih področjih. LAS Loško Pogorje je sicer usmerjeno predvsem v podporo večjim projektom. V trenutnem 7-letnem obdobju so izvedli 14 projektov, medtem ko je LAS Srce Slovenije podrla kar 84 projektov v skupni vrednosti 2 mio evrov.

V okviru strokovne ekskurzije smo obiskali tudi Kmetijo in sirnico Pustotnik v Gorenji vasi, ki sicer še ni izvajala projektovs pomočjo evropskih sredstev, so pa odličen primer uspešne kmetije, ki se je podjetniško usmerila. Navdušeni smo bili nad novim Centrom sirarstva in kulinarike, v katerem izdelujejo kar 70 izdelkov iz kravjega, ovčjega in kozjega mleka. S siri in mlečnimi izdelki oskrbujejo najbolj uveljavljene slovenske gostince, prodajalne pa imajo tudi v Ljubljani in na Primorskem.

Predstavitev Kmetije Pustotnik v oddaji Prava ideja (26. 9. 2013):
http://ava.rtvslo.si/predvajaj/prava-ideja/ava2.174240239/

Kotiček za izdelke iz Poljanske doline »Okusi Poljanske doline« na Kmetiji Pustotnik


Udeleženci strokovne ekskurzije pred Čebelarskim domom Škofja Loka v Brodah


V vodenje Kmetije Pustotnik v Gorenji vasi so vključeni vsi štirje otroci, sprejela nas je Katarina Brence, ki vodi novi Center sirarstva in kulinarike


Pri jedeh, vključeni v kulinarični produkt »Okusi loškega podeželja« se uporabljajo kakovostne lokalne surovine

Produkcija: Peternet