English

LAS SRCE SLOVENIJE

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: las@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Mreža gozdnih vrtcev in šol Slovenije ima novo spletno stran

7. maj 2013 - Na območju LAS Srce Slovenije se je vzpostavila iniciativna Mreža gozdnih vrtcev in šol Slovenije. Vse se je začelo s projektoma Povabilo v gozd, ki sta ga sofinancirala Občina Kamnik in dynAlp–climate, ter Odprto učno okolje, ki ga je sofinanciral Evropski sklad za razvoj podeželja in je potekal preko Razvojne fundacije Pogum. Sedanje delo se nadaljuje v okviru projekta Srce narave nas povezuje, katerega nosilec je Inštitut za gozdno pedagogiko in ga prav tako sofinancira Evropski sklad za razvoj podeželja.


V Mreži gozdnih vrtcev in šol spodbujamo šole in vrtce k čim večji uporabi lokalnega naravnega okolja v vzgojno-izobraževalne namene. Gozd je prostor, kjer delamo v sozvočju z naravo gozda in naravo otrok. Vse bolj tudi spoznavamo, da učenje v naravi skriva v sebi nekaj več – našim otrokom ne omogoča samo doživljanja narave, ampak tudi pozitivno doživljanje samih sebe in svojih prijateljev. Otroci v gozdu ne krepijo samo znanj s področja narave, matematike, slovenščine, ampak vsak otrok na najboljši možni način razvija svoje individualne sposobnosti, cel razred se razvija kot skupina in krepi se socialna mreža. Nemir, nepozornost, občutek utesnjenosti, stres, tekmovalnost, pomanjkanje samozavesti, ki jih pri naših otrocih opažajo pedagoški delavci, se v naravi umaknejo ustvarjalnemu navdihu in sodelovanju.

V Mreži vseskozi poteka izmenjava izkušenj, spoznanj in novih znanj. Tako je v letošnjem letu organiziran tridnevni seminar Gozdni vrtec, gozdna šola, prav tako pa bo v avgustu organizirano srečanje Mreže gozdnih vrtcev in šol Slovenije.


Da je to kvalitetna in dobra pot, sporočajo tako pedagoški delavci, ki tovrsten način dela že izvajajo, kot tudi številne potrditve iz evropskega prostora. Zadnje priznanje prihaja iz letne konference Omrežja občin »Povezanost v Alpah«. Projekt Povabilo v gozd je namreč najboljši projekt, ki se je izvajal v okviru programa dynAlp – climate.

Pred kratkim je bila vzpostavljena tudi spletna stran z istim imenom, ki je dostopna na http://www.gozdnivrtec.si. Na spletni strani si lahko preberete več o viziji, ciljih in dejavnostih Mreže. Vabimo šole, vrtce, učitelje, vzgojitelje, starše in tudi vse ostale posameznike, da se nam pridružijo pri ustvarjanju kreativnih šol in vrtcev.

Besedilo in slike: Natalija Györek

Produkcija: Peternet