English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


»Točka za starejše« je odprla svoja vrata za občane občin Litija, Šmartno pri Litiji in Lukovica

19. december 2022 - Za občane občin Litija, Šmartno pri Litiji in Lukovica je pričela delovati svetovalna pisarna »Točka za starejše«, ki bo nudila pomoč in podporo starejšim ter koordinirala delo prostovoljcev (po modelu Zavoda Oreli iz Kamnika). Namen je povezati vse podporne institucije, vzpostaviti podporne storitve za starejše in sodelovati za dobro starejših občanov. Aktivnosti se izvajajo v okviru LAS projekta »Točka za starejše«, ki ga koordinira LAS Srce Slovenije, partnerji pa so Občina Litija, Društvo upokojencev Šmartno pri Litiji in Občina Lukovica.
V prostorih občinske uprave Občine Litija (drugo nadstropje, nasproti dvigala) in v prostorih Društva upokojencev Šmartno pri Litiji in Lukovica se je že vzpostavila pisarna za pomoč starejšim. Omogočeno je sprejemanje telefonskih klicev, elektronske pošte in osebni obisk, kjer bodo starejši lahko povprašali za nasvet in pomoč prostovoljce, ki bodo delali tudi na terenu (pogovor, dostava hrane, pomoč pri opravilih, spremstvo v trgovino, k zdravniku, na pošto, ipd.). Naročilo za pomoč prostovoljca lahko oddate tudi preko spletnih strani občin (Litija, Šmartno pri Litiji in Lukovica). 
 

Osebni obisk je mogoč na lokaciji v Litiji ob ponedeljkih od 9. do 11. ure in sredah od 15. do 17. ure, v Šmartnem pri Litiji ob sredah od 11. do 12. ure ter v Lukovici ob četrtkih od 15. do 17. ure. Koordinatorji pa so dosegljivi po telefonu od ponedeljka do petka od 8. do 16. ure. Koordinatorica za Litijo je Ines Briški Buljubašič, koordinatorici za Šmartno pri Litiji Milica Medved in Milena Mrzel ter koordinatorici za Lukovico Marijana Grošelj in Mili Zajc.

Kot eno izmed zadnjih aktivnosti pred uradnim odprtjem »Točke za starejše«, smo 6. decembra v Knjižici Šmartno pri Litiji organizirali prvo izobraževanje za vse prostovoljce, ki so izrazili željo po sodelovanju. Martina Ozimek iz Zavoda Oreli, ki izvaja in koordinira pomoč starejšim v občini Kamnik, je 20 prostovoljcev iz Litije, Šmartna pri Litiji in Lukovice vodila skozi celotno usposabljanje. Spoznali smo, kakšen je dober prostovoljec, kakšne so posebnosti starejših ljudi ter kako se izvede operativno delo preko aplikacije »Prostovoljec«. Udeleženci so navdušeno sodelovali tudi v delavnicah igranja vlog in se tako tudi bolje povezali.



Martina Ozimek iz Zavoda Oreli je izvedla izobraževanje za prostovoljce. 


Lepo vabljeni vsi starejši, ki potrebujete pomoč in podporo, ali njihovi svojci, da nas kontaktirate. V kolikor želite sodelovati kot prostovoljci, nam pišite ali pokličite:

Litija in Šmartno pri Litiji: e-naslov: starejsi.litijasmartno@gmail.com; telefon: 051 443 419 (Litija) in 064 251 737 (Šmartno pri Litiji); letak z vsemi informacijami 
Lukovica: e-naslov: du.lukovica@gmail.com; telefon: 031 351 987; letak z vsemi informacijami





Koordinatorki in prostovoljki na "Točki za starejše" v prostorih Občine Litija.  


Projekt sofinancirata Evropska unija iz evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014-2020. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Za vsebino je odgovoren LAS Srce Slovenije.

Produkcija: Peternet