English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Odprtje razstave o pticah v litijskem parku ob Savi

23. maj 2022 - V parku ob Savi v Litiji je v petek, 20. maja 2022, potekal dogodek ob odprtju razstave Živimo s pticami, ki smo jo pripravili na Razvojnem centru Srca Slovenije skupaj z ornitologom Ivanom Esenkom. Po novem bo park še bolj zanimiv, saj so poleg razstave o pticah v njem postavljene še knjigobežnica in valilnice za ptice. S tovrstnimi vsebinami postaja park vse bolj prostor srečevanj in oddiha za vse, ki živimo in prihajamo v mesto Litija.

 

Občina Litija se je skupaj z Medobčinskim društvom Litija in Šmartno pri Litiji in drugimi partnerji pred dvema letoma lotila postopne urbane prenove mesta in s tem tudi parka ob Savi. Ob zavedanju, da urbana prenova ne pomeni le fizične prenove stavb, parkov in drugih javnih prostorov, ampak je pomemben tudi družbeni vidik prenove, nastajajo tudi razstave in druge parkovne vsebine, ki so med meščani odlično sprejete.

Ptice so naši stalni spremljevalci, del naših življenj. Naši staroverski predniki so verjeli, da so vez med tostranskim in onostranskim življenjem in so jim zato priporočali duše svojih umrlih. Ptice so znanilci pomladi, novega življenja, vsega dobrega. Tudi v mestni park smo povabili ptice. Z razstavo Živimo s pticami, ki je nastala na Razvojnem centru Srca Slovenije v sodelovanju s pisateljem, naravovarstvenikom in ornitologom Ivanom Esenkom, s ptičjimi gnezdilnicami, ki so jih izdelali učenci Osnovne šole Litija ob mentorstvu Matjaža Bizilja in bodo nameščene po drevesih, in s spremljajočim glasbenim programom, v katerem so sodelovali učenci in učitelji iz Osnovne šole Litija in Glasbene šole Litija – Šmartno.

Odslej želimo v litijskih mestnih parkih spodbujati tudi k branju knjig. S tem namenom sta bili s sodelovanjem Knjižnice Litija in Osnovne šole Litija izdelani dve knjigobežnici, ki sta postavljeni v parku ob Savi in parku pred Kulturnim centrom Litija. Gre za majhne hiške, ki so namenjene izmenjavi knjig. Ko jo prebereš, jo vrneš ali zamenjaš s kakšno drugo.

Dogodek je potekal v okviru projekta Ozeleniti mesto Litija, ki je sofinanciran s strani Evropske unije iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republike Slovenije preko LAS Srce Slovenije.

Razstava Živimo s pticami je nastala v sodelovanju s pisateljem, naravovarstvenikom in ornitologom Ivanom Esenkom, ki je preživel svojo mladost v Litiji.

 

Litijska podžupanja Lijana Lovše. Občina Litija se trudi javne površine v mestu celovito urediti in približati občanom.

Zbrane je nagovoril Lojze Kavčič iz Čebelarskega društva Litija.

Glasbeni poklon čebelicam učenca Glasbene šole Litija – Šmartno.

Učenka in profesorica iz Glasbene šole Litija – Šmartno.

Zbrane je nagovoril Peter Strle, ravnatelj Osnovne šole Litija. Učenci so sodelovali pri soustvarjanju novih parkovnih vsebin in izdelali knjigobežnici in valilnice za v park. Sodelovali so tudi v programu ob odprtju razstave.

Učenci 2. razreda iz Osnovne šole Litija so zapeli in recitirali dve pesmi o pticah.

Andreja Štuhec, direktorica Knjižnice Litija, je predstavila koncept knjigobežnic in povabila meščane k branju, tudi v parku ob Savi.

Matej Kračan je med dogodkom simbolično postavil v novo knjigobežnico v parku knjigo o furmanstvu v Litiji, ki so jo lani izdali v Knjižnici Litija.

Ptičje valilnice so izdelali učenci Osnovne šole Litija ob mentorstvu Matjaža Bizilja in navodilih Ivana Esenka. Izdelali so tudi dve knjigobežnici – eno za v park ob Savi in eno za v park pred Kulturnim centrom Litija.

Ob koncu dogodka so učenci Osnovne šolae Litija skupaj z Ivanom Esenkom na vrbo namestili prvo od ptičjih valilnic, ki bodo po novem krasile park ob Savi in privabljale vanj ptice duplarice.

Pogovor in prijetno druženje ob razstavi.

Razstava Živimo s pticami bo v litijskem parku ob Savi na ogled v naslednjih tednih. Pripoveduje o vodnih pticah ob Savi in pticah, ki jih lahko privabimo s ptičjimi valilnicami v park. Odlične fotografije Ivana Esenka dopolnjujejo kratki opisi ptic in QR kode za tiste, ki bi želeli več informacij.


Produkcija: Peternet