English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Organiziran četrti dogodek namenjen kakovostnejšemu življenju starejših v Srcu Slovenije

27. maj 2021 – Razvojni center Srca Slovenije je 26. maja 2021 organiziral četrti dogodek v okviru projekta EU_SHAFE, ki naslavlja pametna, zdrava in starosti prijazna okolja. Tokrat so bile predstavljene dobre prakse iz petih evropskih držav s področja komunikacije in informiranja starejših, udeležili pa so se ga Občina Litija, Občina Šmartno pri Litiji, Občina Lukovica, Dom Tisje, Zavod Oreli iz Kamnika in LAS Srce Slovenije.

Komunikacija in informiranje sta ključnega pomena za starejše, saj vsaka informacija pripomore k lažjemu prilagajanju. Starejši največkrat potrebujejo informacije o prevozih, upokojitvi, pravnih zadevah, zdravju, preprečevanju bolezni, učinkih zdravil, prehrani, raznih programih, prostem času in kulturnih dejavnostih. Sodelovanje s starejšimi pomembno prispeva k njihovi kakovosti življenja, saj jim vsaka pomoč okrepi občutek pripadnosti in ustvari medsebojno spoštovanje.
Predstavljene dobre prakse iz Španije so poudarjale predvsem pomembnost preprečevanja »ageizma« oz. zaznavanja problema negativne in stereotipne podobe starejših, ki jo je potrebno odpravljati ter pomembnost priprave starejših na posvetovanja z zdravnikom, s katero se izboljša komunikacija in učinkovitost izvedbe.
Največ zanimanja s strani udeležencev je bilo za dobri praksi iz Portugalske in Irske. »ReHab« omogoča uporabo brezplačne inovativne tehnologije za interakcijo na daljavo, s čimer se poveča aktivna udeležba starejših občanov v skupnosti, preprečuje kognitivne in motorične upade, spodbuja avtonomijo starejših in digitalno pismenost. Irska dobra praksa »ALONE« pa ravno tako starejšim ponuja brezplačno tehnologijo, kot so pametni merilniki krvnega tlaka, pametni glasovno vodeni zvočniki, pametne ure, ki spremljajo srčni utrip, sledijo hoji in vzorcem spanja, ipd. Izboljša se telesno in duševno zdravje ter kakovost življenja.
Podobna dobra praksa se je pričela izvajati tudi v občini Litija (v občini Šmartno pri Litiji se že izvaja), ki sedaj subvencionira storitev oskrbe na daljavo, ki starejšim, invalidom in bolnikom s težjimi boleznimi omogoča daljše in varno bivanje na domu. Gre za storitev E-oskrbe Telekoma Slovenije, ki predstavlja socialni servis celodnevne povezave preko osebnega telefonskega alarma na daljavo.

Več o dobrih praksah si lahko ogledate TUKAJ.

Po vsaki predstavitvi je sledila krajša diskusija o primernosti dobre prakse za lokalno okolje, predstavljen pa je bil tudi novi LAS projekt »Točka za starejše«, ki se je uradno pričel izvajati v začetku junija 2021. Vodilni partner je LAS Srce Slovenije, partnerji pa Občina Litija, Občina Lukovica in Društvo upokojencev Šmartno pri Litiji. V prvi fazi (leto 2021) se bo izvedla predstavitev dobre prakse Zavoda Oreli in prenos znanja na preostalo območje LAS. V ta namen se bo organiziralo predavanje o Strategiji dolgožive družbe ter tri delavnice na temo prostovoljstva, projektnega vodenja ter vzpostavitve in vodenje info točk. Delavnice bodo namenjene vsem, ki želijo spoznati kamniški model in pridobiti veščine za koordinatorja mreže za pomoč starejšim. V drugi fazi (leto 2022) pa bodo v Litiji, Lukovici in Šmartnem pri Litiji vzpostavljene »Točke za starejše« po modelu Zavoda Oreli, vzpostavila se bo mreža sodelujočih organizaciji in prostovoljcev ter razvile storitve za starejše.

V kolikor ste zamudili dogodek irskih partnerjev, kjer so se predstavile evropske dobre prakse s področja socialnega vključevanja starejših, si ga lahko pogledate TUKAJ.

Vabljeni tudi na spletni mednarodni dogodek na temo komuniciranja in informiranja, ki ga v okviru EU_SHAFE projekta organiziramo v Sloveniji, 23. junija od 10.30 do 12.30 ure. Iz Slovenije bodo dobre prakse predstavile organizacije Sopotniki, ZDUS, Simbioza in Telekom Slovenije. Uradno vabilo bo objavljeno dva tedna pred dogodkom.



Predstavitev dobre prakse iz Irske.




Produkcija: Peternet