Warning: mysql_pconnect(): MySQL server has gone away in /var/www/vhosts/razvoj.si/httpdocs/class/DB.class.php on line 38 Razvojni center Srca Slovenije :: S potenciali v ljudeh in okolju do uspešnega razvoja regij
English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


S potenciali v ljudeh in okolju do uspešnega razvoja regij

28. marec 2014 - V četrtek in petek, 20. in 21. marca 2014, je v mestecu Straden v Štajerskem Vulkanlandu v Avstriji potekala zaključna konferenca projekta Cultural Capital Counts. Številni govorniki so spregovorili o izjemnih potencialih, ki jih ima nesnovna dediščina za razvoj posameznih regij. Partnerji iz Srednje Evrope so predstavljali primere svojih dobrih praks, med njimi tudi Razvojni center Srca Slovenije primer Mreže rokodelcev Srca Slovenije.

Ključni poudarek konference je bil na predstavitvi priročnika Strategija kulturnih virov za regionalni razvoj, ki smo jo pripravili vsi partnerji skupaj in povzema metodologijo, po kateri v Štajerskem Vulkanlandu že vrsto let uspešno delujejo in razvijajo svoje potenciale. Preko projekta CCC pa smo ta trajnostno naravnan pristop preizkušali v praksi tudi drugi partnerji iz Srednje Evrope. Rezultati projekta so zelo dobri in konkretni, predvsem pa imajo velike možnosti, da se tudi dolgoročno uresničijo.  

Priročnik Strategija kulturnih virov za regionalni razvoj je nastala pod mentorstvom dr. Christiana Krotschecka in vsebuje vrsto konkretnih napotkov za uresničevanje konkretnih razvojnih ciljev

Metodologija ovrednotenja kulturnih virov je na kratko sestavljena iz več korakov:
  • 1. korak: Prepoznavanje nesnovnih potencialov v okolju in ljudeh - kje smo, kakšni viri so na voljo;
  • 2. korak: Razvoj vizije – kam želimo priti v prihodnosti, npr. čez 15 let;
  • 3. korak: Načrtovanje razvoja – kako lahko pridemo do ciljev, razmišljanje o prvih korakih
  • 4. korak: Uresničevanje valorizacije – priprava osnov, osveščanje, inspiracija in motivacija ljudi, upravljanje znanja, mreženje;
  • 5. korak: Odgovornost – pustimo, da proces raste, se razvija, predaja odgovornosti, zagotavljanje trajnosti;
  • 6. korak: Ponovimo proces od 1. do 5. koraka z drugo temo ...
 

Celoten priročnik bo objavljen v kratkem v elektronski obliki na spletni strani www.culturalcapitalcounts.eu, v tiskani obliki pa ga lahko naročite na sedežu Razvojnega centra Srca Slovenije (Mija Bokal).

Hkrati s konferenco so potekali tudi ogledi dobrih praks. V sklopu vinske poti smo se ustavili v vinski kleti Vinotheck Klöch, kjer potekajo degustacije vina. Ogledali smo si tudi holistični center zdravja zakoncev Kirchengast ter enega izmed vrtov s cvetlicami, ki jih lastnica Sabine Putz na inovativen način predeluje v različne marmelade in pestoje.

Spoznali smo razvojno zgodbo Štajerskega Vulkanlanda. Navdihujoče je zlasti to, kako zelo so različni ponudniki med seboj povezani in kako odlično prepoznavajo potenciale regije za lasten razvoj. Celotna ponudba regije Štajerski Vulkanland namreč temelji na danostih v tamkajšnjem okolju in ljudeh – njihovi skupni produkti so tako povezani z lokalno kulinariko, gozdovi, rokodelstvom, zdravjem ljudi itd., vse skupaj pa promovirajo tudi preko različnih tematskih prireditev.

Vsekakor veliko idej in priložnosti, iz katerih se lahko učimo!

V Štajerskem Vulkanlandu se povezujujejo vrtnarji, kmetje in drugi tovrstni ponudniki v Mrežo vrtov

Produkcija: Peternet