English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Božični koncert v Litiji podprlo s svojo udeležbo kar 65 abrahamov

26. december 2013 - Izjemen božični koncert afroameriške duhovne glasbe, ki se je zgodil 25. decembra v cerkvi sv. Nikolaja v Litiji, je združil kar 65 abrahamov zadnjih petih generacij Abrahamovega ključa Srca Slovenije. Koncert je pripravil domači Zbor sv. Nikolaja, ki posega po najvišjih priznanjih v Sloveniji in tujini, skupaj z ameriškim dirigentom Andrejem J. Thomasom.

Zbrani abrahami so z udeležbo na koncertu, ki je potekal ob 17.00 in 20.00, podprli prizadevanja mladih pevcev, ki v zboru prostovoljno prepevajo iz vseh koncev Srca Slovenije. Zbor Sv. Nikolaja je mednarodno priznan zbor, prejemnik številnih odličnih priznanj ter med najboljšimi zbori v Sloveniji.

Koncert je povezoval sam dirigent André J. Thomas, vidno navdušen nad Slovenijo in ljudmi, ki tukaj živimo, še zlasti nad zborom Sv. Nikolaja, s katerim je imel možnost sodelovati. Navzočim je razložil, kako je nastala predstavljena duhovna glasba, ki ima korenine v Afriki in sega v Ameriko. Te korenine so prežete s presežno močjo hrepenenja po življenju. Čas hudih stisk je takratne ljudi vodil skozi preizkušnje in iskanja v nov svet. Kljub ponižanju, trpljenju, udarcem, nesvobodi in krivicam, med ljudmi upanje ni umrlo. Vedno znova se je rojevalo. Skozi glasbo, skozi petje, skozi ritem duha in telesa se je prenašalo iz roda v rod.

Zbor Sv. Nikolaja iz Litije in ameriški dirigent Adreje J. Thomasom na božičnem koncertu v Litiji (foto: Aleš Hudoklin)

Vsi zbrani abrahami in drugi navzoči si bodo zapomnili koncert kot nekaj posebnega, saj so morali na njem aktivno sodelovati s ploskanjem, mahanjem in petjem. Gotovo jim bo ostal letošnji božični večer v spominu tudi zaradi odličnega petja in potenciala, ki ga imajo litijski mladi pevci. In nenazadnje tudi zaradi druženja z ostalimi abrahami, ki je sledilo obema koncertoma.


Zbrani abrahami prve generacije skupaj z njihovim voditeljem Jožetom Kosom (foto: Aleš Hudoklin)

Produkcija: Peternet