English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Dobili smo prvo Energetsko pisarno Srca Slovenije

19. junij 2013 - Dobili smo prvo Energetsko pisarno Srca Slovenije, ki je nastala kot plod partnerskega sodelovanja Razvojnega centra Srca Slovenije, Občine Dol pri Ljubljani in družbe JUB. Energetska pisarna se nahaja v prostorih JUB Design Studia v Dolu pri Ljubljani in bo odprta vsak torek med 15. in 18. uro. Občanom šestih občin v območju Srca Slovenije bo tako ponujala brezplačno energetsko svetovanje pri načinih gradenj in prenovi objektov, učinkoviti rabi ter obnovljivih virih energije in jih seznanjala o aktualnih razpisih za sofinanciranje investicij.

V Razvojnem centru Srca Slovenije poudarjajo, da želijo s svetovanjem občanom na območju Srca Slovenije predvsem ozaveščati lokalno prebivalstvo, saj energetsko svetovanje kljub smernicam, ki jih je predpisala država, pri nas doslej še ni zaživelo. Direktorica Aleksandra Gradišek je opozorila zlasti na pomembnost ravni kakovosti življenja prebivalstva ter navedla, da njihov razvojni center v družbeno okolje prinaša vedno nove  razvojne rešitve, ki bodo v času, ko so potrebe po večanju energijske varčnosti še posebej izrazite, ljudem še toliko bolj v korist: »Veseli nas, da je gospodarstvo prepoznalo pomen sodelovanja z Razvojnim centrom Srca Slovenije, saj sodelujemo z več kot 2.000 organizacijami in posamezniki in smo povezani z 28 različnimi državami.« Dodala je še, da bodo občani Srca Slovenije na podlagi tega skupnega sodelovanja lahko koristili še dodatne ugodnosti v obliki popustov pri nakupu izdelkov za ureditev fasad.


Župan Občine Dol pri Ljubljani Primož Zupančič, direktorica Razvojnega centra Srca Slovenije Aleksandra Gradišek in predsednik uprave JUB Sašo Kokalj (foto Mediaspeed) 
 
Predsednik uprave JUB-H Sašo Kokalj je ob odprtju pisarne dejal, da bodo brezplačni nasveti zagotovo razveselili prebivalce občin Dol pri Ljubljani, Litija, Šmartno pri Litiji, Ivančna Gorica, Šentrupert in Mengeš, saj  bodo v JUB Design Studiu odslej dobili vse potrebne informacije, kako ravnati pri gradnji, prenovi in sanaciji objektov ter kako pridobiti subvencije za tovrstne naložbe. Župan Primož Zupančič je ob odprtju pisarne pojasnil, da gre za uresničevanje lani sprejetih zavez občinske uprave: »Konec leta 2012 smo sprejeli Lokalni energetski koncept (LEK), ki posebej izpostavlja načela energetske varčnosti in skuša pri stanovanjskih in javnih objektih premostiti ter odpraviti napake potratne gradnje iz preteklosti. Ta koncept vključuje tudi vzpostavitev energetske pisarne v okviru naše občine.«

Vsak torek bo v Energetski pisarni Srca Slovenije energetski svetovalec občanom ponujal brezplačne informacije o učinkoviti rabi ter obnovljivih virih energije in jih opozarjal na aktualne razpise za sofinanciranje tovrstnih naložb. Interesenti bodo lahko izvedeli, kateri gradbeni materiali so primerni za gradnjo energijsko varčnih hiš, kako objekte izolirati in namestiti okna, izbrati primerno toplotno črpalko ter kako pridobiti subvencije, ki jih razpisuje država. V centru bodo organizirali tudi izobraževanja in delavnice ter praktične prikaze, ki bodo občanom še v dodatno podporo in pomoč.


Direktorica Razvojnega centra Srca Slovenije Aleksandra Gradišek in smučarska tekačica Petra Majdič (foto Mediaspeed)

Uradnemu odprtju Energetske pisarne Srca Slovenije se je poleg predstavnikov lokalnih skupnosti in strokovnih institucij pridružila tudi Petra Majdič, naša najuspešnejša slovenska smučarska tekačica vseh časov. Gostje so si ogledali še prostore Tehnološko raziskovalnega centra, ki ga JUB namenja razvoju in raziskavam na področju naprednih in inovativnih tehnologij za zaključne sloje v gradbeništvu, pa tudi izobraževanju ter praktičnemu usposabljanju uporabnikov izdelkov.



Produkcija: Peternet