English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Strokovna ekskurzija rokodelskih centrov Slovenije

18. avgust 2014 - Mreža rokodelcev Srca Slovenije je nedavno organizirala dvodnevno strokovno ekskurzijo v Veržej in Budimpešto, namenjeno zlasti rokodelskim centrom iz vse Slovenije, ki se povezujemo v konzorcij. Na poti nas je spremljalo tudi nekaj rokodelcev, njen namen pa je bil naše medsebojno spoznavanje, povezovanje in načrtovanje aktivnosti znotraj nastajajočega Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije.

Ekskurzija je potekala v dveh delih. Prvi dan smo obiskali Center DUO Veržej, kjer smo si ogledali Ekomuzej, v katerem so razstavljeni rokodelski izdelki sodobnih in skoraj že pozabljenih rokodelskih obrti ter knjižno zbirko. Videli smo tudi rokodelske umetnine z vsega sveta, ki so jih v Veržej prinesli salezijanski misijonarji. V trgovini smo se navduševali nad predmeti, nastalimi izpod rok mojstrov iz severovzhodne Slovenije. Med večernim pogovorom smo predstavniki rokodelskih centrov in rokodelci izmenjali menja o položaju rokodelcev na Slovenskem, o tem, kaj nas s to dejavnostjo povezuje osebno in kje vidimo možne poti za delovanje in skupno povezovanje v prihodnje. Sestanek je dal dobro podlago za konkretne aktivnosti, ki se začenjajo v septembru.

Drugi dan smo obiskali Festival of Folks Arts v Budimpešti. Gre za največji madžarski rokodelski dogodek, ki se vsako leto odvija na osrednjem gradu v Budimpešti. Imeli smo kaj videti! Na gradu se je med 16. in 20. avgustom predstavljalo preko 800 rokodelcev, ki smejo svoje stvaritve v času trajanja festivala prodajati brez plačila davka. Na sejmu smo se srečali tudi s predstavniki organizatorjev Festival of Folks Arts , ki so nam povedali, kako je za status rokodelcev poskrbljeno na Madžarskem in pod kakšnimi pogoji se lahko dogodka v prihodnje udeležijo naši rokodelci. Ker je položaj madžarskih rokodelcev urejen mnogo bolje kot položaj slovenskih, smo dobili dobre argumente, ki nam bodo v pomoč, ko se bomo trudili za položaj naših ustvarjalcev.


Rokodelski center DUO Veržej

Rokodelci so svojo dejavnost in veščine obiskovalcem predstavljali tudi neposredno na stojnici


Produkcija: Peternet