English

LAS SRCE SLOVENIJE

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: las@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Zaključek projekta Pisker iz črne kuhinje

17. september 2012 - V Budnarjevi muzejski hiši se je 16. septembra 2012 zaključil projekt Pisker iz črne kuhinje, ki ga delno financira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja, podprt pa je bil v okviru LAS Srce Slovenije. Sklenili so ga z evalvacijo celotnega projekta ter odprtjem še zadnje, četrte razstave piskrov, ki bodo ostali v domačiji kot stalna zbirka.

Osnovo projekta je predstavljala raziskava o piskru avtorice, mag. etnologije Teje Hlačer, katere povzetki so na voljo v zloženki v slovenskem in angleškem jeziku. Poleg pregleda literature, ki jo je na temo lončarstva še vedno (pre)malo, je Teja delala tudi na terenu in o pomenu piskra spraševala okoličane Budnarjeve domačije.
 

Lanskega oktobra je nato v Budnarjevi domačiji potekala lončarska kolonija, katere se je udeležilo kar 16 lončarjev iz Srca Slovenije in Društva keramikov Slovenije, trije so piskre naredili naknadno. Na čudovit jesenski dan so nastali piskri različnih vrst in oblik. Sledile so razstave v Erdebergovih paviljonih (Dol pri Ljubljani), gradu Bogenšperk (Šmartno pri Litiji), Domačiji Rus (Šentvid pri Lukovici), z današnjim dnem, pa so piskri zopet doma, v domačiji v Zgornjih Palovčah.

Piskre je likovno ocenila umetnostna zgodovinarka, Zora Žbontar in pri tem poudarila predvsem prepletenost tradicionalnega z modernim. Piko na i celotnemu projektu so dale otroške delavnice Lonček kuhaj. V sodelovanju z Vzgojno-varstvenim centrom Antona Medveda smo marca poskusno izvedli delavnice katerih se je udeležilo kar 120 otrok. Otroci so se z glino seznanili na več načinov; preko ustvarjalnosti (izdelali so piskrčke), zgodbe o Minki in piskrčku ter okušanja (pripravili smo jim mlečno kašo iz piskra iz črne kuhinje). Turistični program bo postal redna ponudba Budnarjeve domačije.

Lončarstvo je ena izmed najstarejših obrti na Slovenskem, ki ima zaradi bližnjih nahajališč gline izvor tudi v naših krajih. Tradicija lončarstva se je ohranila vse do danes in kot je povedala kamniška keramičarka in ena od pobudnic projekta, Tatjana Hlačer, tovrstni projekt pomembno prispeva k ohranjanju naše dediščine.

Celoten projekt je ocenila tudi kamniška podžupanja, mag. Julijana Bizjak Mlakar z besedami »Vaš projekt spremljam že od vsega začetka. Čestitam kamniški keramičarki, mag. Tatjani Hlačer in Turističnemu društvu Kamn'k, da ste iz »navadnega piskra« uspeli izpeljati tako velik projekt. Najpomembneje pri tem pa je, da ste vanj vključili tiste, ki se z glino ukvarjajo vsak dan ter z njo na nek način zasvojili tudi otroke, ki bodo našo dediščino prenašali naprej, na naslednje rodove
 


Produkcija: Peternet