English

LAS SRCE SLOVENIJE

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: las@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Avtodomarski turizem v Srcu Slovenije

25. november 2011 - V Strategiji razvoja in trženja turizma destinacije Srce Slovenije je kot ena izmed priložnosti za razvoj turizma na območju opredeljena »karavaning destinacija«, torej prijazna za obiskovalce z avtodomi. Srce Slovenije namreč nudi vse potrebno za kratko bivanje na območju – in od tu odkrivanje Ljubljane, regije, območja oziroma celotne Slovenije.

Območje je lahko dostopno, nahaja se v bližini Ljubljane in ima potenciale za izkoriščanje tranzitnega prometa vse večjega števila obiskovalcev z avtodomi, ki potujejo po Sloveniji. Tako tujih, ki Slovenijo prepogosto le prečkajo, saj se jih le redke destinacije potrudijo povabiti z ustrezno urejeno infrastrukturo in informacijami, kot domačih, ki so za manj znane kraje Slovenije velik potencial, saj se pogosto odpravijo na krajše izlete tudi spomladi in jeseni. Na ta način povečujemo obisk destinacije ter si s privlačno ponudbo večamo prepoznavnost.
 

Center za razvoj Litija se bo v skladu z zastavljenim projektom v prihodnjih tednih ukvarjal z izborom točk na območju, primernih za postajališča za avtodome. Posebna počivališča oziroma parkirišča, namenjena počitku z avtodomi, so različno opremljena. Predpogoj so seveda označena pot, dostopnost, urejenost in vodoravnost prostora ter njegova velikost, neobvezni, a dobrodošli pa so tudi smetnjak, jašek za izpust odpadne vode, priključek za svežo vodo ter električni priključek, dobrodošla je tudi informacijska tabla o ponudbi v kraju in promocijsko gradivo ponudnikov. Glede na to, da vse bolj priljubljeno postaja preživljanje časa z avtodomom v bližini kmetij s ponudbo, lahko obiskovalci z avtodomi poleg prenočevanja na kmetijah kupijo domače dobrote, kot so domače vino, sir, sadje, mesnine, med, zelenjavo, začimbe, poleg tega pa tudi lokalne izdelke domače in umetnostne obrti.

Projekt sofinancira Evropska unija, izvaja se v okviru LAS Srce Slovenije v občinah Kamnik, Lukovica, Dol pri Ljubljani, Litija in Šmartno pri Litiji. V kolikor vas zanima več informacij o projektu in možnostih avtodomarskega turizma ter si želite sodelovanja, vas vabimo, da se povežete s Centrom za razvoj Litija (e-mail: info@razvoj.si, telefon: 01 8962 710).

Ana Savšek, Center za razvoj Litija
   

Produkcija: Peternet