English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


50 abrahamov v Srcu Slovenije

29. junij 2009 - Na Polšniku nad Litijo je 25. in 26. junija potekalo veliko skupno praznovanje petdesetih Slovenk in Slovencev, ki v letošnjem letu praznujejo 50. rojstni dan. Sredi Srca Slovenije se je zbralo več kot tisoč ljudi, ki so se udeležili posebnega slavja Abrahamov ključ Srca Slovenije, katerega namen je bilo povezovanje ljudi, poudarek pa je bil tudi na dobrodelni noti, saj je vsak izmed slavljencev prispeval za nakup novih orgel za cerkev na Polšniku.

Veliko praznovanje se je pričelo v četrtek, 25. junija, z blagoslovom novih orgel v cerkvi Lurške Matere Božje na Polšniku. S svojim prihodom je goste počastil sam nadškof Alojz Uran, ki je vodil tudi slovesno sveto mašo, posvečeno petdesetim abrahamom in novim polšniškim orglam. Nadškof Uran je izrazil veliko pohvalo abrahamom, ki so se poleg močne povezovalne simbolike odločili tudi za dobrodelno gesto in darovali za nove cerkvene orgle.

Po končanem obredu v cerkvi so slavljenci s svojimi gosti na prireditvenem prostoru uživali v zanimivem programu pod velikim šotorom. Po večerji je zbranim zaplesala Folklorna skupina Nagelj iz Toronta, ki v letošnjem letu kot po naključju praznuje 50. leto delovanja. Veliko praznovanje abrahamov se je v popoldanskih urah odvijalo ob zvokih domačih pevskih zborov in ansamblov, gostitelji pa so slavljence presenetili tudi s posebno abrahamovo torto. V večernih urah so za dobro razpoloženje slavljencev in gostov poskrbeli znani slovenski glasbeniki. Na Polšniku so tako nastopili Cole Moretti, Adi Smolar in Irena Vrčkovnik, za vsesplošno zabavo pa je poskrbela diva slovenske glasbene scene, Nuša Derenda. Cole Moretti in Adi Smolar tudi sama v letošnjem letu praznujeta 50. rojstni dan, zato sta se z veseljem odzvala povabilu organizatorja na zanimiv dogodek.

V četrtek so po končanem praznovanju domačini slavljencem pripravili prav poseben sprejem, saj so polšniške družine v svoje domove za eno noč sprejele slavljence in njihove partnerje in na ta način gostom, ki so na Polšnik prišli iz različnih krajev po Sloveniji, predstavili življenje v Srcu Slovenije. Zjutraj so prijazni gostitelji abrahame tudi pogostili in z njimi preživeli umirjeno jutro na Polšniku.

Dvodnevno skupno praznovanje petdesetih abrahamov se je v petek, 26. junija nadaljevalo z izletom po območju Srca Slovenije, ki ga je za slavljence pripravil Center za razvoj Litija v sodelovanju z zadrugo Jarina. Abrahamovo družbo so sprejeli na geometričnem središču Slovenije, kjer so jih pozdravili leseni rogisti in člani Družinskega gledališča Kolenc. Abrahamom so predstavili simboliko središča Slovenije in pomen tega prostora za Slovence. Slavljenci so nato pot nadaljevali do Domačije Rus v Šentvidu pri Lukovici, kjer so doživeli čudovit sprejem na etnološkem dvorišču in okusili dobrote tradicionalne slovenske kuhinje. Na svojem popotovanju po Srcu Slovenije so se ustavili tudi v Termah Snovik, po novo energijo pa so se petdesetletniki odpravili v Zdravilni gaj Tunjice. Izlet po Srcu Slovenije so zaključili z večerjo in prijetnim druženjem na Turistični kmetiji Pr' Krač v Dolskem, kjer so jih sprejele članice Aktiva žena Plamen Dolsko, ki so za vse slavljence izdelale simbolična srca iz pletenega testa, na turistični kmetiji pa so abrahame še pogostili z odlično domačo hrano. Za zabavo je poskrbel domači orkester harmonikarjev.

Z junijskim dogodkom na Polšniku pa projekt Abrahamov ključ Srca Slovenije še ni zaključen. V jeseni se bodo abrahami zbrali na Bogenšperku in po zgledu Valvazorja natisnili Abrahamov ključ in ga ponesli na državni nivo.

Ana Savšek, Center za razvoj Litija


Produkcija: Peternet