English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Rekreativno kolesarjenje po Litiji

Zagotovo je tudi odlično vreme prispevalo, da je bil rekreativni dogodek Dan kolesarjenja po Srcu Slovenije kljub mnogim večjim dogodkom po Sloveniji dobro obiskan. Kar 78 kolesarjev se je zbralo na Valvazorjevem trgu in se zapeljalo po novo urejeni kolesarski poti od mesta Litija do naselja Pogonik in nazaj.
Za večjo varnost, testiranje kolesarskega poligona za otroke in izobraževalno noto s pravili obnašanja kolesarjev je poskrbelo Kolesarsko društvo Litijski Tempomat. Predstavljena je bila nagradna akcija zbiranja žigov, ki bo trajala vse do 12. 9. 2022 in bo nagradila kar 100 kolesarjev, ki bodo v tem obdobju prekolesarili vsaj 50 km (vsi zainteresirani za nagradno akcijo poiščite informacije na spletni strani Srce Slovenije ali v TIC Litija). Župan Franci Rokavec je predstavil projekt ureditve kolesarske poti do Pogonika ter po blagoslovu kolesarjev s strani župnika g. Marka Mrlaka, zamahnil z zastavico in naznanil začetek vožnje. Trasa je bila speljana v dveh dolžinah. Družine z mlajšimi otroki so se podale na krajšo pot do Bedena, večina pa se je zapeljala po celotni 10 km dolgi trasi do Pogonika in nazaj na izhodišče. Dogodek se je zaključil s konkretno malico, kavico in domačim sladoledom iz okrepčevalnice Kuhla. K preizkusu hip-hop gibov so povabili plesalci iz plesnega društva NLP. Ob zaključku pa je župan podelil še nagrade najmlajšemu in najstarejšemu udeležencu ter najštevilčnejši družini. Vsak udeleženec pa je ob prijavi prijel tudi simbolična darilo.

Trajnostna mobilnost ostaja tudi v bodoče zaveza Občine Litija. Sistem izposoje koles Po kolo, »pumptrack«, izvedba katerega se prične v juliju, sta le dva nova projekta, s katerimi Litijane vzpodbujamo k aktivnemu in zdravemu življenjskemu slogu ter manjši odvisnosti od avtomobilov. Tudi z rekreativnimi kolesarskimi dogodki, kot je bil ta v nedeljo, 12. 6. 2022 bomo še nadaljevali. V kratkem se nam obeta še dogodek družinskega kolesarjenja ter slavnostni dogodek ob otvoritvi kolesarske poti. Vabljeni, da se nam pridružite tudi naslednjič, združene pod sloganom »Zeleni promet za zeleni planet«!

Dogodek je organiziral Razvojni center Srca Slovenije v sodelovanju z Občino Litija. Projekt Ureditev kolesarske poti od mesta Litija do naselja Pogonik sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.


Avtorica fotografije: Sandra Juvan

Produkcija: Peternet