English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Jerebova ulica 14, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Z znamko kakovosti Srca Slovenije nagrajenih novih 37 izdelkov

20. junij 2018 - Razvojni center Srca Slovenije je v petek, 15. junija 2018, izvedel drugo ocenjevanje izdelkov unikatnega in industrijskega oblikovanja ter pridelovalcev in proizvajalcev prehranskih izdelkov z območja LAS Srce Slovenije. Novih 37 izdelkov je prejelo pravico do uporabe tržne znamke Srce Slovenije, kar pomeni, da je v celotnem naboru zdaj že 102 certificiranih izdelkov.

Strokovna komisija je pregledala in ocenila 67 prehranskih in rokodelskih izdelkov iz Srca Slovenije in dodelila pozitivno mnenje 37 izdelkom oz. 14 prehranskim in 23 rokodelskim izdelkom. Pravico do uporabe znaka je tako prejelo 6 proizvajalcev prehranskih izdelkov in 12 rokodelcev. Izdelki bodo razstavljeni v izložbi TIC Litija od 20. junija do 20. julija 2018, v septembru pa bo razstava na ogled še v Samostanu Mekinje. 

Prehranske izdelke so ocenjevali vrhunski kuharski mojster Franci Jezeršek, etnolog prof. dr. Janez Bogataj in svetovalka za načrtovanje turizma in gostinstva doc. dr. Tanja Lešnik Štuhec. Pri rokodelskih izdelkih je kuharskega mojstra zamenjal oblikovalec Matej Zupančič.

Ocenjevalci so bili enotnega mnenja, da je glede na prvo ocenjevanje, ki je bilo izvedeno v letu 2016, viden velik napredek. Izdelki so kakovostni in imajo tudi v primerih, ko niso bili pozitivno ocenjeni, ob nekaterih izboljšavah velik potencial za pozitivno oceno na prihodnjih ocenjevanjih. Večini izdelkov manjkajo zgodbe, ki bi jih povezale z lokalnimi okolji, iz katerih izvirajo. Pomanjkljiva je tudi celostna grafična podoba izdelkov in slabe rešitve glede embalaže.

Kolektivna tržna znamka Srce Slovenije označuje kakovost izdelkov in ponudnikov z območja Srce Slovenije. Doslej sta bila izvedena dva razpisa in dve ocenjevanji za certificiranje izdelkov, na katerih je bilo pozitivno ocenjenih 102 izdelkov. Naslednji korak je dodelava zgodb in celostne podobe izdelkov ter definiranje prodajnih poti za certificirane izdelke.

Vsi negativno ocenjeni prehranski izdelki imajo možnost izboljšav in brezplačne prijave na naslednje ocenjevanje, ki se bo zgodilo predvidoma v začetku naslednjega leta. Na spletni strani www.srce-slovenije.si bo v kratkem dopolnjen tudikatalog izdelkov z znamko kakovosti Srce Slovenije. Podelitev certifikatov za pravico do uporabe znamke Srce Slovenije bo organizirana konec avgusta.

Novi prejemniki certifikata kakovosti kolektivne tržne znamke Srce Slovenije:
  • Katarina Spruk, Rokodelstvo Damjana Spruk, s. p., Radomlje (pastirska malica za pokušino);
  • Metka Zver, O2 LES, METKA ZVER S. P., Dol pri Ljubljani (Vegovi pladnji in O2 leseno pohištvo za igranje in sanje – serija Colori);
  • Barbara Vrtačnik, Stil investicije d. o. o., Vače (nakit gospe Ane, skodelica gospe Ane za belo kavo);
  • Zdravko Jeršin, ZVOM ZDRAVKO JERŠIN S.P., Gabrovka (unikatni leseni nakit – Jesenska linija (kombinacija furnir-masiva);
  • Mira Lukežič, Dol pri Ljubljani (muca, miška in vila);
  • Karmen Rozman, ŠIVALNICA PRI KARMEN, Karmen Rozman s.p., Litija (otroška odeja – krpanka, nadprt – krpanka, toaletna torbica);
  • Mojca Baloh, BARVNA KRILA, MOJCA BALOH S.P., Dol pri Ljubljani (kolekcije nakita BE LACE, LACE DREAM in MAKE A WISH);
  • Varstveno delovni center Zagorje ob Savi, Enota Litija, Litija (vezen laneni prtič "Kruh s peharjem", VRTpasniki iz Srca Slovenije);
  • Andreja Humar Gruden, Kamnik (kolekcije ELEGANT, MAMUT in MINI);
  • Mirko Brinovec, Oglarska domačija Brinovec, Dole pri Litiji (oglje);
  • Mojca Žalik, DRUŠTVO BARIGLA, Kamnik (celotna linija izdelkov);
  • Domen Virant, Kmetija pri Ropet, Radomlje (jagode, surovo kozje mleko);
  • Ivanka Brodar, VESNA LIPOGLAVŠEK S. P., Dol pri Ljubljani (Ivankina špehovka, Ivankini kvašeni flancati in Ivankina zeliščna potica);
  • Klemen Vodnjov, Eko kmetija Vodnjov, Primskovo (eko oluščeni lešniki, aronija v prahu, sadni lističi);
  • Ljuba Knavs, Alojzija Bučar in Zlatka Tičar, TD Dolsko – Aktiv žena Plamen Dolsko, Dol pri Ljubljani (pleteno srce, šarkelj, pletenica);
  • Andreja Kovač, Eko kmetija Vovše, Vače (ovčja skuta, ovčji jogurt);
  • Darka Levičar, Dol pri Ljubljani (kostanjev med).

Rokodelske izdelke so ocenjevali etnolog dr. Janez Bogataj, svetovalka za načrtovanje turizma in gostinstva dr. Tanja Lešnik Štuhec ter oblikovalec Matej Zupančič.


Ocenjevanje rokodelskih izdelkov.


Prehranske izdelke so ocenjevali etnolog prof. dr. Janez Bogataj, svetovalka za načrtovanje turizma in gostinstva doc. dr. Tanja Lešnik Štuhec ter vrhunski kuharski mojster Franci Jezeršek.


Ocenjevanje prehranskih izdelkov.

Produkcija: Peternet