English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Trajnostno načrtovanje mobilnosti v mestih je multidisciplinarno delo

13. junij 2017 - Partnerji iz Avstrije, Bolgarije, Hrvaške, Češke, Madžarske, Romunije, Srbije, Slovaške in Slovenije so se ponovno srečali na 2. seji odbora projekta CityWalk. Srečanje je potekalo v Srbiji med 6. in 8. junijem 2017, vlogo gostitelja pa sta si tokrat delila Gospodarska zbornica Srbije in mesto Valjevo.

Partnerji sestanek začeli s strokovno delavnico na temo urbanega planiranja prometne infrastrukture. Madžarski strokovnjak za mestni razvoj Béla Kézy je predstavil hojo kot inovativno orodje za razvoj mest, ki temelji na novi paradigmi, da je glavna funkcija mobilnosti v mestih čim bolj učinkovito premikanje ljudi in ne avtomobilov.  Dr. Plamen Petrov iz Univerze v Varni (Bolgarija) je predstavil arhitekturno-zgodovinski pregled razvoja območij za pešce: "Trajnostno načrtovanje mobilnosti v mestih je multidisciplinarna disciplina, v katerih imajo arhitekti skupaj z urbanisti ključno vlogo pri oblikovanju območij za pešce in pri doseganju ustreznega ravnovesja med različnimi načini transporta". Danko Ćosić iz Kompetenčnega centra Danube je v okviru strokovne delavnice projekta CityWalk predstavil projekt Transdanube.Pearls.

Po delavnici so se projektni partnerji sprehodili do zgradbe Mestne skupščine v Beogradu, kjer Milutin Folić, direktor podjetja zadolženega za beograjsko mestno načrtovanje, predstavil splošni delovni načrt za reorganizacijo prometa v Beogradu. Dan so partnerji nadaljevali z 2. sejo odbora projekta CityWalk. Voditelji delovnih paketov so poročali o trenutnem stanju posameznega delovnega paketa in predstavili naslednje korake.

8. junija so se projektni partnerji sestali v mestu Valjevo. Poudarek srečanja je bilo na vodenje projekta - finančno načrtovanje in proračunske spremembe, velik del sestanka pa je bil posvečen predvsem poročanju. Interaktivno delavnico je vodil glavni partner projekta CityWalk, Danilo Čeh iz raziskovalnega središča Bistra Ptuj (Slovenija). Na koncu so se partnerji še sprehodili po mestu Valjevo in zaključili sestanek s poslovilnim kosilom.


Partnerji projekta CityWalk na sprehodu po mestu Valjevo.


Dr. Plamen Petrov Ph.D. je predstavil arhitekrueni razvoj sprehajalnih središč mest.


CityWalk Beatles v Beogradu.

Produkcija: Peternet