English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Na Vikendu odprtih vrat spoznavali »Okuse Kamnika«, pili Živo vodo in se veselili sadike jesenskega cvetja

26. oktober 2015 - Za nami je še zadnji od štirih Vikendov odprtih vrat, ki jih je pripravil Razvojni center Srca Slovenije v sodelovanju z Zavodom za turizem in šport v občini Kamnik. Tokrat so se obiskovalci razvajali z »Okusi Kamnika«, odkrivali tradicionalna mojstrska znanja in lepote narave v Srcu Slovenije. Številni ponudniki v krajih pod Kamniško-Savinjskimi Alpami so pripravili posebne ugodnosti in presenečenja.

Obiskovalci so se na Veliko Planino z nihalko odpravili ceneje, v Termah Snovik so vse tri dni vikenda nudili popust na kopanje, prav tako je v gostilni Pod žičnico veljal popust za vse jedi po naročilu. V restavraciji Potočka, ki se nahaja v Termah Snovik, in v Kavarnici na Glavnem trgu so podarili srčkan piškot. Arboretum Volčji potok je vsakemu obiskovalcu ob prihodu podaril brezplačno čebulico tulipana.

Tudi lončarilo se je v Kamniku. Tatjana Hlačer je pokazala keramične tehnike, različne gline in prisotne pozvala, da se preizkusijo pri delu z lončarskim vretenom. V Hiši Keramike so poleg ustvarjanja na lončarskem vretenu spoznavali še različne tehnike poslikave. Tržnica »Okusi Kamnika – podeželje in eko«, ki jo prireja Zavod za turizem in šport Kamnik, je s pozdravom jeseni vsakemu obiskovalcu podarila jesensko sadiko cvetja.

V soboto in nedeljo so obiskovalci lahko spoznavali lepote Kamnika in okolice na brezplačnih vodenjih po mestu. Spoznavanje mestnih ulic je omogočil Zavod za turizem in šport v občini Kamnik. Kamnik si sicer lahko ogledate tudi z brezplačno vožnjo s Kamnik busom, ki v času jesenskih šolskih počitnic vozi brezplačno.

Poskrbljeno je bilo tudi za otroke. Na Budnarjevi domačiji v Zgornjih Palovčah so se zabavali na ustvarjalnih delavnicah za otroke z Meti&Greti, potekal je tudi prikaz peke kruha v krušni peči.

Obiskovalce so razvajali tudi številni drugi ponudniki. V gostilni in penzionu Repnik so brezplačno degustirali tuhinjske file – eno od tipičnih jedi iz Okusov Kamnika. »Osnovne sestavine te tipične jedi so šunka oziroma prekajeno meso, bel kruh, jajca, čebula, smetana in različne začimbe. Jed so sicer pripravljali samo ob največjih praznikih, zato jo marsikje še danes pripravljajo samo za velikonočne praznike,« je pojasnil Primož Repnik, šef kuhinje v gostilni Repnik. V gostilnici in kavarni Pri podkvi so ob malici ali kosilu podarili kloštrsko kremšnito – tradicionalno Kamniško sladico, v pubu Pod skalo so brezplačno pokušali kamniško pivo Mali grad. »Mala pivovarna iz Kamnika Mali grad je lani začela s svojo proizvodnjo in veseli smo, da lahko ponujamo njeno pivo, katerega posebnost so kakovostne sestavine in odlična kamniška voda, ki je ena glavnih sestavin piva,« je povedala Vesna Resnik, vodja puba Pod Skalo.

V Zlati ptički, trgovini z zdravo prehrano, so degustirali kamniške dobrote butičnih ponudnikov in jih kupovali ceneje. Vrtnarsko sadjarsko društvo Tunjice je razveseljevalo z degustacijo jabolčnika, v Zdravilnem gaju Tunjice so ob obisku podarili Živo vodo ter kupon za popust na masažo hrbta in infrardečo terapijo. »Živa voda vsebuje 75 obstojnih elementov, to je kar 89 % vseh obstojnih elementov, ki jih ima človeško telo. Zato je primerna za učinkovito samozdravljenje človeškega organizma. Po strukturi je podobna telesnim tekočinam in nevtralizira proste radikale – torej čisti telo strupov, ga napolni z energijo, okrepi imunski sistem in pomaga pri samozdravljenju organizma,« je njeno delovanje pojasnil Drago Vrhovnik, lastnik Zdravilnega gaja Tunjice.

»Z Vikendi odprtih vrat v Srcu Slovenije smo štirim občinam, Šmartno pri Litiji, Lukovica, Litija in Kamnik ter njihovim lokalnim ponudnikom omogočili, da svoje znanje in ponudbo pokažejo ter prenašajo širni Sloveniji. V Srcu Slovenije skozi take dogodke ljudem in ponudnikom v lokalnem okolju dajemo možnost, da razvijajo svoje dejavnosti. Turistična ponudba se bogati, dobra promocija pa prinese nove obiskovalce turističnih točk. S tem odpiramo lokalnim ljudem nove prodajne poti,« je povedala Aleksandra Gradišek, direktorica Razvojnega centra Srca Slovenije.
 

Gostila Pri Podkvi je brezplačno nudila kloštrsko kremšnito, eno izmed jedi Okusov Kamnika (foto Matej Povše)


V Hiši keramike na Šutni so ustvarjali na lončarskem vretenu (foto Matej Povše)


V soboto je v mestnem jedru Kamnika potekala tržnica "Okusi Kamnika - podeželje in eko", na kateri so se predstavljali kamniški ponudniki (foto Matej Povše)


Vrtnarsko sadjarsko društvo Tunjice je v svojem nasadu drevesnih vrst v Tunjicah razveseljevalo obiskovalce z degustacijo jabolčnika (foto Matej Povše)


V Zlati ptički, trgovini z zdravo prehrano, so obiskovalci degustirali kamniške dobrote butičnih ponudnikov in jih kupovali ceneje (foto Matej Povše)
 

Produkcija: Peternet