English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


1. Slovenski rokodelski festival s svojim obiskom podprl tudi predsednik Borut Pahor

3. oktober 2015 - Na ploščadi pred Slovenskim etnografskim muzejem se je v soboto, 3. oktobra 2015, zgodil 1. Slovenski rokodelski festival. Festival sta organizirala Slovenski etnografski muzej in Razvojni center Srca Slovenije, pobudnik in koordinator Konzorcija rokodelskih centrov v Sloveniji, ki združuje devet rokodelskih centrov iz različnih delov Slovenije. Dogodka, na katerem se je predstavilo skoraj 40 rokodelcev, se je udeležil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Festivala so se udeležili rokodelci iz vse Slovenije, ki se povezujejo v Rokodelsko mrežo Srca Slovenijev, Društvo rokodelcev Moravške doline, Rokodelski center Ribnica, Zavod Marianum Veržej - Center DUO, Center domače in umetnostne obrti - rokodelsko zadrugo CDUO Slovenska Bistrica, Rokodelski center DUO Škofja Loka, Zavod za kulturo, turizem in razvoj Rogatec, Čipkarsko šolo Idrija in Podjetniški center Slovenj Gradec. Z deljenjem rokodelskega znanja želijo prispevati k večji kakovosti rokodelskih izdelkov, k njihovi širši promociji in prenosu znanj na mlajše generacije.

Festival so tako rokodelci kot obiskovalci sprejeli zelo pozitivno. Vsi govorniki so poudarili prelomen značaj festivala, saj je bilo v preteklih desetletjih rokodelstvo v Sloveniji zelo podhranjeno. Na festivalu, ki zagotovo ni zadnji tovrstni povezovalni dogodek, se je čutilo, da prihajajo novi časi, bolj odprti za ohranjanje in predvsem razvoj rokodelskih znanj, ki so pomemben del bogate kulturne zakladnice Slovencev. "Želim si, da bi naši vnuki čez sto let lahko občudovali izjemni opus slovenske kulturne dediščine, ki je pustila globoko sled v našem narodnem značaju," je dejal predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Borut Pahor je tudi častni pokrovitelj praznovanj ob 25-letnici Dni evropske kulturne dediščine v Sloveniji, v okviru katerih je potekal festival. Aleksandra Gradišek, vodja Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije, pa je poudarila pomen rokodelstva tudi z vidika podjetništva in razvoja lastne samooskrbe.

Obiskovalci festivala so se lahko v nekaterih rokodelskih veščinah tudi sami preizkusili, na primer v pletenju slamnatih kit, klekljanju, lončarstvu, pletenju iz ličja in slame, kamnoseštvu, pletenju košar iz šibja, rezbarjenju modelov za loški kruhek, posodarstvu in pletenju štajerskega plota iz vrbovega šibja.

Člani Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije s predsednikom Borutom Pahorjem


Zeliščarka Sabina Grošelj, predsednik Borut Pahor in Aleksandra Gradišek (foto Primož Hieng, Slovenske novice)


Produkcija: Peternet