English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Abrahami otvorili živo sliko

21. september 2015 - V soboto, 19. septembra 2015, se je v okviru dogodkov Abrahamovega ključa Srca Slovenije 2015, v razstavni galeriji Centra za zunanjo ureditev na Veliki Preski zgodil zanimiv dogodek. Pripravili so Živo sliko, katere namen je bil osvetliti različne vrste invalidnosti v sliki narave, glasbe in lepote.

Tanja Šubelj, voditeljica letošnjega Abrahamovega ključa, je zasnovala zgodbo in jo oblikovala skupaj z Meto Jarc in Društvom gluhoslepih Slovenije DLAN. Sodelavci Centra za zunanjo ureditev, hiše idej in povezovanj pa so jo pomagali ustvariti. Ustvariti za kritje stroškov tabora oziroma rehabilitacijskih vikendov gluhoslepih. Eden izmed članov Društva DLAN, Zdravko Vilar, je tudi letošnji septembrski voditelj abrahamov letnika 1965. S prostovoljci društva je bila, kot vedno, tudi njihova sekretarka društva, Simona Gerenčer Pegan. V sliki je kiparil predsednik društva Anton Polutnik.

V 40 minutni sliki je v statični instalaciji, podprti s prelepo multivizijo Lada Jakše, preigravanjem klavirja pianista Zorana Škrinjarja in pesmimi Moškega pevskega zbora Polšnik, sodelovalo 12 pogumnih ljudi s spremljevalci. Večer je povezovala voditeljica Andreja Čokl. Sliko so popestrili leseni modni dodatki domačih izdelovalcev. Nekateri gluhoslepi so bili postavljeni tako, da so glasbo lahko občutili na drugačen način (taktilni), saj les omogoča oddajanje vibracij, ki jih lahko začutijo. V galerijskem prostoru je bila postavljena tudi razstava fotografij o delu in življenju gluhoslepih ter privlačna prodajna razstava lesenega modnega nakita in dodatkov.

Prijeten večer se je zaključil z lepim druženjem vseh prisotnih, v prijaznem gostoljubju družine Kos in ostalih prijateljev s Polšnika in Velike Preske. Pridružil se nam je tudi Stane Vidmar s svojimi pesmimi. Še en prečudovit kamenček v zgodbi letošnjih Abrahamov Srca Slovenije. Slika je bila opažena. Ostala bo v srcih, vedno živa!


Prostovoljni prispevki na dogodku letošnjih abrahamov so bili namenjeni Društvu gluhoslepih Slovenije DLAN


Produkcija: Peternet