English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Predstavitev modela Silver House v Šentrupertu

23. marec 2015 - V Deželi kozolcev v Šentrupertu je 20. marca 2015 potekala predstavitev modela Silver House oziroma Srebrna hiša, ki ga podjetniki v sodelovanju z Razvojnim centrom Srca Slovenije razvijajo preko evropskega projekta WIDER. Idejo je predstavil Rupert Gole, skupaj s podjetniki, ki sodelujejo pri razvoju modela pri arhitekturnem, gradbenem, urbanističnem, energetskem in poslovnem vidiku.

Silver House bo soseska majhnih energetsko učinkovitih lesenih montažnih hiš, ki bodo namenjene starejšim posameznikom oziroma parom, ki za svoje bivanje potrebujejo okolje, prilagojeno starejšim.

V Sloveniji namreč na tisoče starejših biva v prevelikih energetsko zelo potratnih, »socialističnih« hišah, zaradi česar imajo visoke stroške za ogrevanje in elektriko. Na nek način so postali ujetniki v svojih lastnih hišah, saj težko pokrivajo vse stroške vzdrževanja in obratovanja takšnega objekta. Gre namreč za stavbe, ki so bile zgrajene predvsem v sedemdesetih in osemdesetih letih, praviloma tri nadstropne s 300 ali več m2 površin. Model »Srebrna hiša« obsega celotno transformacijo takšnega objekta skozi programsko, gradbeno, arhitekturno in energetsko prenovo skozi katero pridobi dodano vrednost. V celoten model sodi tudi zagotovitev nadomestnega stanovanjskega objekta v vseh pogledih prilagojenega bivanju starejših.


Model Silver House je skupini upokojencev predstavil Rupert Gole

Produkcija: Peternet