English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Napovedujemo: Predavanje za rokodelce

13. marec 2015 - Razvojni center Srca Slovenije v sodelovanju z Dušico Kunaver pripravlja predavanje z naslovom: Slovenske obrti v ljudskih pripovednih šegah, pregovorih in pesmih. Ne zamudite prvovrstnega predavanja in si rezervirajte ponedeljek, 30. marec od 16. do 18. ure. Predavanje bo potekalo v prostorih knjižnice Litija.

Kot veste, je najstarejši izdelek človekove roke nastal prav na naših tleh. Pred 50.000 leti je neki pradavni »obrtnik« v Divjih babah iz medvedove kosti izdelal piščal – najstarejši glasbeni inštrument na svetu. Neki davni mostiščar pa je pred 5000 leti ob jezeru pod Krimom izdelal najstarejše doslej najdeno kolo na svetu. Minila so tisočletja, stoletja in na naših tleh so zrasli poslikani čebelnjaki, kozolci, tabori ... gradnje in izdelki iz lesa, kamna …, ki segajo v svetovni vrh ljudske umetnosti.

Ob vseh teh edinstvenih spretnostih našega človeka so v stoletjih nastajale tudi številne ljudske pripovedi, pesmi, šege in ljudske modrosti, ki jih moramo ohraniti ter to nacionalno bogastvo predati naslednjim rodovom. In obenem ne pozabimo, da je tovrstna nesnovna kulturna dediščina lahko tudi neprecenljivo vsebinsko vodilo in pa neizčrpen vir navdiha pri samem ustvarjanju.

Foto: Matej Povše

Produkcija: Peternet