English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Jerebova ulica 14, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Poletno kolesarjenje po Srcu Slovenije

21. junij 2013 - Z rekreativno prireditvijo Dan kolesarjenja po Srcu Slovenije, katere se je v soboto, 15. junija 2013, udeležilo 50 kolesarjev, se je tudi uradno pričela kolesarska sezona po območju Srce Slovenije. Med poletjem lahko kolesarji zbirajo nalepke pri turističnih ponudnikih na treh izbranih trasah različnih težavnostnih stopenj. Cestni kolesarji se bodo podali iz Dežele kozolcev v Deželo desetega brata, gorski bodo preizkusili pustolovske vzpone v središču Slovenije, družinski pa bodo spoznavali podeželje na manj zahtevni poti. Vsi, ki bodo za posamezno traso zbrali vse nalepke, bodo tudi nagrajeni, in sicer na zaključku akcije na prireditvi Jesenski sejem v Dolskem. Kolesarska akcija bo trajala do 20. septembra.

Točke, kjer se med poletjem zbirajo kolesarske nalepke:
  • Turistična točka Srca Slovenije, Litija
  • Pustolovski park Geoss, Slivna
  • Ekološka izletniška kmetija Pr' Lavrič, Mala Sela – Vače
  • Center za zunanjo ureditev, Velika Preska
  • Dežela kozolcev, Šentrupert
  • Vinska klet Frelih, Šentrupert
  • Gostišče Na Pajčni, Zagradec
  • Turistična kmetija Grofija, Vir pri Stični
Cestni državni prvak Matej Lovše in direktorica Razvojenga centra Srca Slovenije Aleksandra Gradišek (foto Mediaspeed)

Kolesarji so v lepotah podeželja uživali že na prireditvi Dan kolesarjenja po Srcu Slovenije na družinski, cestni in gorski trasi. Cestne kolesarje je pot vodila mimo gradu Bogenšperk in Dežele kozolcev v Šentrupertu. Rekreativci in družinski kolesarji so se podali na manj zahtevno pot, gorski kolesarji pa so se povzpeli do VelikePreske. Kolesarjenje se je zaključilo v Cerovici s prijetnim druženjem in podelitvijo nagrad za najstarejšega in najmlajšega udeleženca ter najštevilčnejšo družino.

Fotografije s kolesarjenja si lahko ogledate na naslednji povezavi: https://picasaweb.google.com/107875934314913053054/DanKolesarjenjaPoSrcuSlovenije15Junij2013.


Cestni kolesarji ob Dnevu kolesarjenja po Srcu Slovenije (foto Mediaspeed)
 
V Srcu Slovenije je sicer na voljo 1.448 kilometrov skupne dolžine poti za kar 91 ur kolesarjenja, ki so zbrane v kolesarskem vodiču »S kolesi po Srcu Slovenije«. 32 poti je razdeljenih po težavnostnih stopnjah, zato lahko vsak kolesar poišče sebi primerno pot. Potekajo skozi 17 občin med Kamniškimi Alpami in dolenjskim gričevjem. Za treking kolesarje so trase speljane po stranskih poteh in ob zanimivih točkah, pri čemer so izpostavljeni odseki, ki so primerni za družine. Cestne poti potekajo zgolj po asfaltnih cestah ter so daljše in zahtevnejše, za gorske kolesarje pa so na voljo zelo razgibane možnosti po utrjenih gozdnih poteh, kolovozih in makadamskih cestah. GPS koordinate posameznih kolesarskih trassilahko uporabniki prenesejo na svoje mobilne telefone.


 Kolesarske poti vodijo tudi mimo gradu Bogenšperk (foto Matej Povše)

Poletje bo v Srcu Slovenije izrazito kolesarsko obarvano, saj bo od 23. julija do 3. avgusta potekalo tudi nadaljevanje akcije ultramaratonca Hilarija 211 lipovih listov za zeleno Slovenijo. Lanskega septembra se je Hilarij lotil podviga v dveh tednih prekolesariti vseh 211 slovenskih občin in osveščati o pomenu ohranjanja okolja. Med kolesarjenjem je četrti dan v bližini Cerknega padel in se poškodoval, zato je bil projekt prekinjen. Po uspešnem okrevanju namerava edinstven kolesarski podvig dokončati letošnje poletje. Ostalo mu je še 155 občin in za približno 2.200 kilometrov kolesarjenja po Sloveniji.

Produkcija: Peternet