English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Obisk predstavnikov razvojne agencije iz Srbije

9. marec 2012 - Center za razvoj Litija je med 7. in 9. marcem 2012 gostil predstavnike Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije in Pomoravlja iz Srbije. Namen obiska je bila seznanitev z rezultati na področju izvajanja različnih evropskih projektov.

Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije in Pomoravlja je bila ustanovljena pred desetimi leti in je najstarejša razvojna agencija v Srbiji. Na območju, ki ga pokriva agencija živi okoli 560.000 prebivalcev. Povezuje 11 občin, med katerimi je največja občina Kragujevac, ki je poznana predvsem po avtomobilski industriji. Občina je v zadnjih letih deležna intenzivnega razvoja predvsem zaradi vlaganj italijanskega FIAT-a v podjetje Zastava. Ostali del območja je precej ruralen in se sooča z izzivi na področju razvoja podeželja. Glavni cilj Regionalne agencije je ustvarjanje pogojev za ekonomski in družbeni razvoj Šumadije in Pomoravlja.

V okviru obiska so se predstavniki Regionalne agencije seznanili z načinom in področji dela Centra za razvoj Litija. Seznanili so se tudi z mednarodnim sodelovanjem in izvajanjem evropskih projektov. V sredo so imeli predstavniki Regionalne agencije delovni sestanek s predsednikom Lokalne akcijske skupine Srce Slovenije Željkom Savičem, ki jih je seznanil z delovanjem skupine in projekti, ki so bili od ustanovitve LAS potrjeni in že izvedeni ali pa so v izvajanju. V četrtek, 8. marca so se seznanili z dobrimi praksami na področju razvoja podeželja in implementacije LEADER sredstev. Kot primer uspešnega razvoja vasi so si ogledali Mizarstvo Kos in obiskali Aktiv žena Plamen v Dolskem, kjer so uspešno vzpostavili skupni družabni prostor s kuhinjo. V petek pa jih je gostil župan Občine Kamnik in predsednik Razvojnega partnerstva središča Slovenije, Marjan Šarec. Sestali so se tudi s projektno pisarno na Občini Kamnik in načinom javnega naročanja v Sloveniji. Obisk so sklenili z obiskom Zdravilnega gaja Tunjice in delovnim kosilom z županom Občine Dol pri Ljubljani, Primožem Zupančičem.
 

Predstavniki razvojne agencije iz Srbije so se seznanili z mednarodnimi projekti, ki jih izvaja Center za razvoj Litija


Aleksandra Gradišek, direktorica Centra za razvoj Litija in Jasminka Luković-Jagličić, direktorica Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije in Pomoravlja

Produkcija: Peternet