English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Ogled dobrih praks na Češkem in Slovaškem

Na Češkem in Slovaškem smo si sodelavci Centra za razvoj ter predstavnika Občine Litije ogledali turistično urejene rudnike in kraške jame. Namen naše ekskurzije je bil ogled dobrih praks ter navezava stikov z novimi partnerji.


Ogledali smo si muzej na prostem Skalny mlin na Moravskem krasu, kjer je prikazan postopek pridobivanja zlata. V sklopu muzeja v naravi je urejen tudi mini adrenalinski park. Posebno doživetje je bilo ogled jame Punkevni jaskyne na Moravskem krasu, po kateri so nas popeljali s turističnim čolnom. Naslednji dan smo si ogledali rove nekdanjega rudnika Zlate Hory, ki je danes namenjen speleoterapiji (terapija v jamah, ki pomaga predvsem pri boleznih dihal). Pot smo nadaljevali na Slovaško proti enemu najstarejših rudarskih mest v Evropi, Banski Štiavnici. Celotno območje je urejeno kot geopark, v katerem smo si ogledali svetovno mineraloško zbirko, geološki muzej na prostem ter se z rudarskimi svetilkami sprehodili po rudniškem rovu. Ustavili smo se še v zgodovinskem mestu Kremnica, ki je za nas poznano predvsem kot kovnica slovenskih tolarjev.

Namen naše ekskurzije je bil dosežen, saj smo zbrali vrsto novih informacij in idej, ki jih bomo lahko uporabili pri uresničevanju razvoja v občini Litija (rudnik Sitarjevec).

 

  Prihod na Češko.

 

  Ogled muzeja na prostem Skalny mlin.

 

 Kraška jama Punkeni Jaskyine.

 

  Iskanje zlata v potoku.

 

  Ogled speleoterapije za otroke v opuščenem rudniku Zlate Hory.

 

  Ogled Geoparka z geološko zbirko v Banski Štiavnici.

 

  Rudarski muzej v Banski Šciavnici.

 

  Brezupno iskanje zlata pri delujočem rudniku zlata.


Produkcija: Peternet